Nuffnang

Tuesday 24 November 2015

Buah Tebulus @ Engkalak Pembangkit Selera Makan


Buah Tebulus atau Buah Engkalak merupakan salah satu buah eksotik yang ada di Sarawak. kali ini aku nak share pula kisah buah Tebulus @ Buah Engkalak.

Buah ini merupakan buah bermusim juga sama seperti buah Dabai yang aku cerita semalam.

Namun buah ini murah sedikit daripada buah dabai. Buah Tebulus adalah dalam bahasa Melanau namun buah engkalak dalam bahasa Iban. 

Buah yang masih muda akan berwarna hijau apabila sudah matang akan berwarna Pink.

Cara makan buah ini adalah sama dengan cara memasak buah Dabai dengan konsep merendam dengan air panas suam.

Rasa buah ini juicy, lemak, manis apabila masak. Tetapi bila masih mentah (pink) agak kelat dan gatal sedikit. tak lah gatal macam keladi.

Buah ini juga amat senitif dengan haba panas. Bila masuk dalam kereta terlupa nak keluarkan alamatnya nanti kena makan cepat-cepat. kalau tak memang tak sedap lah. Buah yang sudah masak tidak boleh di biar lama warna pink nya akan berubah menjadi hitam dan tak sedap.

Makan di cicah dengan garam adalah paling sesuai di makan dengan nasi putih.

Di Kuching aku pernah jumpa buah ini dijual di pasar minggu satok (Medan Niaga Satok, Kubah Ria) setompok RM3.00 buah dia kecil-kecil dan kurang sihat sedikit. Di Sibu pulak pernah saya jumpa RM10.00 untuk 1kg dan buah nya besar-besar sihat dan cantik.

Buah ini banyak dijual di pasar tani jarang dijual dipasaraya. tak pernah jumpa pun kat pasar raya. hahahah

kalau datang sarawak boleh cuba buah ini.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang